25 Ekim 2013

Evde sandviç ekmek yapımı

Aslında herşey, kayınvalidemin o akşam üzeri akşam yemeği için evde ekmek yapmak istemesiyle başladı. Ona verdiğim tarifle ve ikimizde de olan aynı marka/model ekmek makinasıyla ekmek yapacaktı.. Akşam üzeri 4 gibi beni aradı, hangi ayarda pişireyim diye sordu.. Konuşurken daha, makinayı başlattı.. Akşam eve gittiğimde  ise makinadan yanık kablo kokusu gelince kapattığını anlattı.. Ben de malzemesi ziyan olmasın diye aldım makinanın içindeki kalıbı, kendi makinama taktım ve çalıştırdım makinayı.. Ama o da ne ? Ses geliyordu ama çalışmıyordu makinam... Yarım saat bekledim ve hala bir hareket olmayınca hayretler içinde malzemeyi geri çıkardım makinadan...

Anlaşılan Murphy iş başındaydı, iki makinanın da aynı akşam bozulması başka neyle açıklanabilirdi ki ?



Baktım mis gibi kepekli ve tahıllı un eklenmiş harika bir öbek var elimin altında anam babam usulü yoğurdum hamuru önce..  Sonra da aşağıda detaylarını anlattığım şekilde pişirdim..

Valla harika oldu...

Soranlar için tarifim her zaman kullanılan en en en garantili ekmek tarifim aslında :

Ekmek makinasında pişirileceği için makinanın içindeki ölçüleri kullandım tabi :

1 ölçek ılık süt
1 ölçek içme suyu
5 ölçek un
1 büyük kaşık tuz – yaklaşık 1 tatlı kaşığı dolu dolu
1 büyük kaşık şeker -  yaklaşık 1 tatlı kaşığı dolu dolu
2 küçük kaşık instant maya – yaklaşık 2 çay  kaşığı dolu dolu

Hamuru yoğurup, üzerini havlu ile kapattım ve fırını 50 derecede 10 dakika çalıştırıp kapadım. Sonra hamuru içine koyup 20-30 dak. kadar mayalandırdım.



Kabaran hamurdan  yaklaşık yumruğum gibi parçalar koparıp(elime çok yapıştıkları için biraz zeytinyağ sürdüm ellerime)  tepsiye silikon matımı serip (hayat kurtarıcı bu matlar herkese tavsiye ederim) üzerine top top yaptığım sandviç ekmekleri dizdim.

Fırını yine 50 derecede 10 dak. Çalıştırıp sonra kapadım ve tepsiyi fırına atıp 20 dakika daha mayalanmasını bekledim. (Bu noktada ben bir hata yapıp birbirine çok yakın dizmişim somunları. Mayalanınca çok büyüdüler birbirine yapıştılar. Ben de  yapışık pişmesinler diye elimle ikinci bir tepsiye naklettim bazılarını ve mayalanmış somunların o pofidik halleri sönüverdi.. Bence bunu yapmamak gerekiyormuş,  aralarını açık açık dizip ellememek gerekirmiş)

Sonrasında ise ekmek somunlarımın üzerine biraz un serpip, bıçakla birer çizgi attım. Fırını 180 dereceye getirip tepsiyi fırına verdim. Bu arada bir minik fırın kabına su koyup alt kata ise onu yerleştirdim ki ekmeklerimin kabukları çok sert olmasın diye...



Yaklaşık 20-25 dakika sonra evi mis gibi ekmek kokusu sarmıştı bile..

Ertesi sabah bu sandviçlerin arasını açıp tereyağ ve Aysun the Sütçü kaşarı koyup tost yaptım, hepimiz bunlarla başladık güne... Çocuklar mutlu, ben mutlu...