Yine ortak bir bildiri metni ve bu kez bir de seminer haberimiz var..
Bu kez çocuğumuzu yetiştirirken belki de düşünmesi en zor gelen, anlatması daha da zor olan, aklımıza geldikçe yüreğimizi titreten bir konudan, çocuk istismarı ve çocuklara karşı cinsel taciz konusundan bahsedeceğiz..
Eğer siz de benim gibi çocuğunuza bu konuda nasıl yaklaşıp nasıl yol göstereceğinizden emin değilseniz, sadece kendinizin değil, çevrenizdeki herkesin de bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini düşünüyor iseniz, hemen bir mail atıp kaydınızı yaptırın...
-----------------------------------------------------------------------
#çocukistismarınahayır
Tüm dünyanın ve Türkiye’nin çok önemli sorunlarından biri ; ”çocuk istismarı ve çocuklara karşı cinsel taciz“ .
Türkiye’de son on yılda rapor edilen çocuk istismarı sayısı 250 binin üstünde. Ve yetmiyormuş gibi, dünya suç sıralamasında da ülkemiz 3. Sırada. En son verilere göre ; sadece 2012 yılında Türkiye genelinde çocuklara karşı cinsel istismar için rapor edilen vak’a sayısı yaklaşık 19.000 . 5–10 yaş arası çocukların yüzde 55′i , 10-15 yaş arası çocukların yüzde 40 ‘ı aile içi istismara maruz kalıyor. Toplum baskısı, aile tepkisi gibi kavramlar yüzünden kayıt dışı olan gerçek sayının ne olduğu ise hiç bilinmiyor.
Ayrıca böyle bir suça, küçücük bedenlerin tüm yaşamını etkileyecek böyle ağır bir travmaya biçilen ceza oranları kamu vicdanını tatmin etmiyor. Böyle bir haksızlığın çocuklarımız üzerindeki etkisini hiç bir yasal / toplumsal kınama gidermiyor.
Uzmanlar ; “Çocuğunuzun istismara uğradığını anlayabilmek için, davranışlarına dikkat etmelisiniz. Aslında her çocuk yaşadıklarının sinyallerini farklı şekillerde verir. Uyku, altını ıslatma, yabancılaşma, korku, agresif ve tanımlanamaz ani değişimler, ürkmeler ve daha pek çok şekilde…” diyor. Anne babanın dikkati, bilinçlenmesi çocuklarımız için bir kere daha önem kazanıyor.
Ülkemizde ve dünyada ciddi bir toplumsal sorun olan çocuk istismarında; koruyucu ve önleyici çabaları en az yasal uygulamalar kadar önemli buluyor, başlangıç noktası olarak aile bilinçlenmesini seçiyoruz.
- Cinselliği çocuklarımıza kaç yaşında ve nasıl anlatmaya başlıyoruz?
- Sahip olduğumuz bilgiler ve donanımdan emin miyiz?
- Cinsel istismar nedir ve nasıl fark ederiz?
- Fark edildiğinde neler yapılmalı?
- Toplumda karşılaştığımız örnekler nasıl sonuçlanıyor?
- Kanunlar ne diyor? Hukuki süreç nasıl işliyor?
İşte tüm bu soruların cevabı ve önce aile sonra toplum sağlığımızın devamı için bir araya geliyor ve sizi 8 Eylül 2013 Pazar günü Fikirdenk.com organizasyonuyla ücretsiz bir bilinçlendirme seminerine davet ediyoruz. İçinde yaşadığımız topluma ve gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesine bir katkımız olsun diye düzenlediğimiz bu semineri ; tamamen gönüllü bir uzman ekiple gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Anne babalara ve çocuklara özel ilk alışveriş kulübü olan unnadó′nun sponsorluğunda düzenlenen bu seminere katılım ücretsiz olacak ve kısıtlı kontenjan için kayıt yapılacaktır.
Uzman Psikolog Pınar Mermer , Avukat Seray Uysal ve Avukat Ebru Arayan bilmek istediğimiz her konuda bizi aydınlatmak için seminerde konuşmacı olarak yer alacak. Seminere gelemeyen ancak katılmak isteyenler için İnternet Anneleri de online katılım desteği verecek.
Katılmak isteyenlerin iletisim@fikirdenk.com adresine isim-soyad ve cep telefonu bilgisini içeren bir e-posta göndermesini rica ediyoruz. Seminere katılımınızın nasıl olacağını ( toplantıya gelerek ya da online olarak ) belirtmeniz büyük önem taşıyor . Verdiğiniz bilgilere göre kontenjan dahilinde size geri dönüş yaparak iletişim kuracağız .
Katılan herkesin desteğini ; toplumsal ve bireysel bilincin arttırılması yönünde atılacak önemli bir adım olarak görüyoruz. Sosyal medyada #çocukistismarınahayır etiketiyle duyurularımızı ve bundan sonraki paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz. Gönüllü sosyal girişimlerden biri olan bu organizasyona, paylaşımınız ve katılımınızla destek vermenizi arzu ediyoruz.
Seminer günü görüşmek üzere !
Program akışı :
- 10.00 – 11.30 Uzm. Psk. Pınar Mermer sunumu
- 11.30 – 11.45 Kahve molası
- 11.45 - 12.15 Avukat Serya Uysal & Avukat Ebru Arayan sunumu
- 12.15 – 13.00 Soru- cevap bölümü
Katılım için her türlü detay ve kayıt : iletisim@fikirdenk.com