08 Mayıs 2012

Badem'li bir haftasonu...

Buzda bademi bilirsiniz değil mi? Hani sıcak yaz gecelerinde özellikle yazlık mekanlarda satılan, lezzetli ve atıştırmalık çerez cinsi...


Ekşi sözlükte şöyle de tanımlanmış hatta :

"ozellikle tatil beldelerinde satilan, soguk badem...
son model simitci tezgahini andiran tekerlekli camekan icinde oldukca iri bir buz parcasinin uzerine yigilmis olur, islandiklari icin bu esnada, bademlerin kabuklari cok kolay soyulur, tadlarina doyum olmaz... diger tatil beldesi yaz tatili cerezlerine gore pahali bir zevk olmasi, beraber buzlu badem yeme tekliflerine anlam ve onem katar..."
İşte ben bu bademi çok severim ve neden evde yapmayayım diye düşündüm.. Sonuç gerçekten harika oldu... Hatta hızımı alamayıp bu bademlerle bir de Kremalı Mantar Çorbası yaptım ki, sormayın... Yanağınızı dayar uyursunuz :-) (*)

Evet efendim, bunun için gerekli malzemeler şöyle :

Kavrulmamış badem
Kaynar su
Büyükçe bir kavanoz

Şöyle yapıyoruz : Akşamdan bademleri bir kaseye alıp üzerini kapatacak kadar kaynar suyu boca ediyoruz.. Bu böylece sabaha kadar bekliyor..

Sabah suyun renk değiştirdiğini göreceksiniz zaten... O kirlenmiş suyu döküp bademleri bir kavanoza koyup, üzerini örtecek kadar da normal su ekliyorsunuz ve bu kavanozu ağzını kapatıp buzdolabında saklıyorsunuz..

Akşam saatlerinden itibaren de bademiniz yemeye hazır oluyor.. Buzdolabındaki kavanozu 1 hafta kadar saklayıp azar azar tüketmeniz mümkün..

Gelelim Bademli-Kremalı Mantar Çorbası tarifimize;


Malzemeler :
400 gr (1 paket) mantar
2 kaşık un
3/4 çay bardağı sıvıyağ
1/2 paket krema
8-10 adet buzda badem
Sıcak su
1 su bardağı süt
Karabiber
Tuz

Önce mantarları temizleyip ince ince kıyıyoruz. Sonra çok az yağ ile sularını salıp sonra tekrar çekene kadar pişiriyoruz.

Başka bir tencerede (mümkünse seramik ya da teflon) un ve kalan yağ kavrulur. Üzerine sıcak suyu azar azar ekleyip karıştırıyoruz. Önceden pişmiş mantarların yarısı eklenir, blenderdan geçirilir. Sonra kalan mantarlar eklenir, 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Sonra süt eklenir.. Bademler bıçak yardımıyla ince ince ama dişe gelecek şekilde doğranır ve tencereye eklenir.. En son krema eklenir. 2-3 dakika daha kaynatılır ve altı kapatılır.. Son olarak da karabiber ve tuzu eklenip, 10 dakika kadar ağzı kapalı olarak demlendirilir...

Afiyet olsun...

(*) "Yanağını dayar uyursun" lafı Cafe Fernando'ya aittir. :-)

3 yorum:

Unknown dedi ki...

BLOGLAR ARASI OYUNLARI SEVERSENİZ BEKLERİM

annekarinca dedi ki...

Filiz'cim merhaba,
Belki hatırlarsın bir kısır partisi muhabbeti dönmüştü zamanın birinde blogum da. İşte o partiyi gerçekleştiriyoruz. Haber vermemi istemiştin yorumunda. İstersen gerekli bilgiler için uğra bir annekarınca'ya, sevgiler

Defne Soysal dedi ki...

dante'yi bende çok severim İlahi komedya'yı sadece okumak değil anlayabilse insanlar. İzlemeye aldım sizi tanımak isterim. badem Datça sevgimden dolayı çok sevdiğimdir. Çorba olunca da eminim harika olmuştur.