16 Temmuz 2013

Ayşe Arman'ın polislerle yaptığı ropörtaja cevabımdır...

Ayşe Arman'ın polis memurlarıyla yaptığı ropörtajı okudum, hınçla, üzülerek ve hayret ederek... Kendi adıma kabul etmiyorum özürlerini de, sebeplerini de..  Yorgun, uykusuz, stresli vs vs... hale gelmişler...O sebeple yaşanmış onca vahşet... Yorgunluktan, gördükleri baskıdan psikolojileri bozulmuş...  



Bir insan ve bir anne olarak duyduklarım kanımı donduruyor... Hangi şiddetin, giden hangi canın özrü olabilir ki bu sayılanlar.. Mesela, Lobna Allami 31 Mayıs'ta  sabah saatlerinde saldırıya uğradı, olaylar yeni başlamıştı daha, hiçbir polis yorgun uykusuz vs değildi.. Bile isteye hayatı karartıldı o genç kızın.. Başına isabet eden gaz fişeği sebebiyle sağ tarafı felçli, hafızası gidip geliyor... İyileşecek mi, beyin hasarı ne durumda belli değil... Ve diğer kayıplarımız, 5 can alındı gözü dönmüş müdahaleler sonucunda... 5 can, 5 evlat, hayatları kararmış 5 aile... Onlarca kişinin gözleri kör oldu, yaralananlar, hala uyutulanlar... 

Ayrıca Taksimdeki onca olayda günlerce orada yatan kalkan, şiddet gören, gazlanan, aşağılanan, yorgun, aç susuz yerlerde, çadırlarda uyuyan/uyumaya çalışan, aklı evinde çocuğunda çoluğunda olup da direnişe destek veren binlerce insan vardı orada... Onların hali de çok acıklıydı ama hiçbiri şiddete başvurmadı, hiçbiri karşısındaki insanın canına kastedecek kadar insanlığından çıkmadı.. 

Herşeyi çok güzel özetliyor aslında bu tweet..

Ne hakla, ne cüretle sen bir canlıya zulmedersin ve psikolojinin bozukluğunu buna mazaret olarak gösterirsin ki ? İnsanlığa sığar mı bu? 



Üstelik de polisliğin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu hepimiz biliyoruz.. Ama psikolojin bozuksa zaten o görevde olmaman gerekmiyor mu? Ne işin var orada, niye yok polisler için rehabilitasyon merkezleri ? 




Evet kabul ediyoruz asıl sorumlu sistem, ama sistem seni ne kadar zorlarsa zorlasın, bir insana  şiddet uygulamanın ve bunu yaptığın işten ve elindeki olanaklardan yola çıkarak yapmanın hafifletici hiçbir yanı ve sebebi olamaz...



ve Ayşe Arman, acaba o gözü çıkan çocuklardan biri senin çocuğun olsaydı, Lobna Allami senin kızın olsaydı aynı ropörtajı yine yapar mıydın ? Allah korusun ölen o gencecik çocuklardan biri senin evladın olsaydı halin nice olurdu hiç düşündün mü ?


11 yorum:

Adsız dedi ki...

sevgili Filiz kardeşim size tüm kalbimle katılıyorum. polis olan eşini kaybetmiş biri olarak bu yapılanların hiç bir mazerete sığmayacağını,o can veren gencecik çocukların yaşam haklarını ellerinden almaya, kimsenin canavarlaştırıldık paravanı ile kendilerini masum gösterme çabaları affedilemez bir durumdur.benim eşim rüşvet almadığı için amiri tarafından hakarete uğradığında şapkasını ve silahını bırakarak istifa dilekçesini verecek kadar onurlu bir insandı.yani hiç biri bana mavra okumasın yasal olmayan hiç bir dayatmayı emri yerine getirmeme hakları mevcuttur.ki onları savunacak da yürekli bir çok avukat inanın onların yanında olacaktır. ama nerdeee bizim polisimizde bu yürek:(

Filiz Morkoç dedi ki...

Yorumunuz için teşekkür ederim, Allah sabır versin size.. İzniniz olursa bu yorumunuzu paylaşmak isterim...

TUGRUL ÜNAL dedi ki...

Herkes yasaminin bicimi, amaci,felsefesi seciminde ozgurdur. Butun is bu secimin onurlumu ? Onursuzmu olacagina karar vermektir. Tugrul unal akan

Filiz Morkoç dedi ki...

Haklısınız Tuğrul bey, aklıma bir gezi sloganı geldi şimdi, "Polis simit sat, onurlu yaşa" yazmışlardı hani duvara çapulcular... Ne de doğru bir tespit.

Adsız dedi ki...

Ayse armanin yaptigi bu raportaj ne kadar dogru ne kadar samimidir bilemem ama 4 poliste psikoliji bozuklugunu bahane etmis. O kadar biber gazi yiyen, o kadar gaz bombasina maruz kalan, o kadar siddet goren yaninda arkadasi yaralanan yaninda arkadasi oldurulen yaninda arkadasinin gozu cikan kemikleri kirilan insanlarin psikolojisi bir an olsun kontrolden cikmayipta kimseye zarar vermedide sadece bu polislerinmi bunu yapmaya hakki vardi??? Provokatorler haric hangi gosterici eline bir silah aldi?? Yada bir polisi yada karsit gorusluyu linc etti?? Bahane bulmak istersek herseye buluruz ama insan olmak ayri birseydir.....

Adsız dedi ki...

Milgram deneyini okumanizi tavsiye ederim. Ben de size aynen katiliyorum, bu deneyi paylasmami size yanit olarak algilamayin asla. Sadece bu gibi olaylara cozum ararken, onceden yapilmis calismalarin sonuclariyla daha hizli yol alabiliriz diye dusunuyorum. Ornegin, polisimiz su an (amirlerinden ayri tutuyorum) arkasinda guvenebilecegi kimse yok, bu yuzden yalniz hissediyor. Sadece fikir olarak belirtiyorum (beyin firtinasi amacli), onlara yalniz olmadiklarini ve aslinda ayni sey icin mucadele etigimizi belirten, destek amacli bir yuruyus, bir protesto yapabiliriz bence. Boylece polisler de empatiye cagirilabilir.
Bu arada yazdiginiz yaziya cani gonulden katiliyotum ve sizi uslubunuz ve bakis acisiniz icin tebrik ediyorum.

Filiz Morkoç dedi ki...

"Ayse armanin yaptigi.." diyerek yorum yapan arkadaş, kesinlikle üzerine parmak basılması gereken nokta budur işte.. Stres altındayız diye insanlıktan çıkmak hoşgörülemez... Yorum için teşekkürler.

Filiz Morkoç dedi ki...

"Milgram deneyini" tavsiye eden arkadaşım, teşekkürler, wikipedia dan okudum ve şaşırdım.. Böyle bir çalışma olduğunu bilmiyordum hiç, sonuç ise çok şaşırtıcı.. Polis için empati konusunda ise haklı olabilirsiniz, belki de böylebirşey düzenlenebilir. Anlaşılırmıyız bilmiyorum ama kulağa çok hümanist bir yaklaşım gibi geliyor. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Gunlerce suren bir olayin hicbir karesini yayinlamamis bu gazete ve tv ler simdi cikmis biri ayyy ortami yumusatalim diye kendine gereksiz gorev edinmis..
hanim hanim millet artik evine hirsiz girse polis cagirmiyor..
polis kendi insafiyetini kullanip istifa edebilirdi..yuzlerce belki binlercesi etse bugun polisi masa gibi kullananlarda bu milletin makarnaya tav olmadigini anlardi

Serhat dedi ki...

hiçbiri şiddete başvurmadı, hiçbiri karşısındaki insanın canına kastedecek kadar insanlığından çıkmadı. Hadi ya ciddimisin 104 aracı yakan,molotofla polise saldıran, kaldırım taşlarını söküp atan, dükkanların camını kırıp yağmalayan kimdi yada bunlar sizin lugatınızda şiddet sayılmıyormu.Ayşe Armanın masa başında yaptığı hayali röpartajla kendini provoke edip özürü kabul etmiyormuşözür dleyende yok ,yakında bu vandalizmin hesabı sorulacaktır merak etme

Adsız dedi ki...

Arkadasim provakatorle vatandasi karistirma..olay bir agaci kesilmesin diye baslandi..bir kendini bilmezin laflari ile dahada hararetlendi..al anani git diye sana saymadigi lugat sifat kalmadi..%50 yi zor tutuyorum diye sokak agizi ile vatandasi sagcisina solcusuna kurtu turke kirdirdi..
hangi memlekette gorulmus basbakanin avm projesi icin bu kadar halkina zulm ettigi..yada devlette bu kadar sorun varken avm projeleri basbakanin da gorevi olmus..gec gec gec..
Esnaf diyorsunda o esnaf degilmiydi polisten kacana kapisini acip elindekini gonderen..allah bilir kac makarnaya cikarip konusturdunuz ac milletimin vatandasini..bu olaylarin basinda bile zararsiz sekilde protesto edelim diye uyarildi kirletilen yerler temizlendi..cami dediniz imam cikti iftira dedi..
herseyi gectim..elinizde palalarla gosterici kovaladiniz be..
Bunlar olurken sen nerdeydin bilmiyorum ama insanlarda oldu haberin olsun..
Vandal sandal ben anlamam ben provakatorlerinde oyununa senin gibi gelmem...