05 Haziran 2007

Ambulans olayı...

Ne de sıkıntılı bir durumdur değil mi sıkışık trafikte siren çalarak adım adım ilerlemeye çalışan bir ambulansa denk gelmek ? Ben hep dua ederim içindekilere Allah şifa versin diye.. İstanbul malum trafiksiz zamanımız yok gibi. Ama o araç biliyorsunuz ki tehlikede bir can taşıyor, canhıraş cana can katmaya çalışıyor. İşte böyle durumlarda en sağ şeritte bile olsak yapmamız gereken çok basit ama çok da faydalı bir hareket varmış meğer. (Bugün mail ile geldi kaynağı belli değil, ama hemen paylaşmak istedim) Ben ilk kez duydum ve biraz da utandım bilmediğim için.


"Ambulans genelde solda... Sağ şerittekiler aldırış bile etmiyorlar... Nasılsa kendi arabalarında değil ki ambulans... Oysa asıl iş, asıl kurtarma işi yolun sağındakilerde. Siren sesini duyar duymaz sağdaki duracak... O durunca önünde boşluk oluşacak... Oluşan boşluğa da ambulansın yolunu kesen araç dolduracak... Siren sesinin anlamı bu.... SAĞDAKİ DUR ÖNÜNÜ BOŞALT... SOLDAKİ BOŞLUĞA KAY YOLU AÇ!!!... " diyor gelen mesajda..

Çok mantıklı, çok basit ama hiç uygulandığını görmediğim bir kural.. Ben ehliyet alalı 3 sene oldu ve ehliyet kursunda ya da sınavda da hiç bahsedilmiyor bundan.. Bundan sonra uygulamak ve sürücüleri uyarmak şart oldu tabi..


Hamiş : Bu arada Türkiye'de sıkça rastlanan bir görüntüdür ambulansın hemen arkasına takılıp güya hızlı ilerlemeye çalışan çok bilmiş, asalak sürücüler.. Onlar hakkında yorum bile yapmamak lazım.. (Bak yorum yapmayayım dedim ama ellerim aklımdan geçeni yazacak illa.. Hepsi şerefsiz onların... oh be söyledim rahatladım...)

3 yorum:

Bir Derin Masalı dedi ki...

Filiz ciğim ehliyetim henüz yok ama bu kuralı bilirim ve uymayanlara çok kızarım. O ambulansın içinde kendi yakınları olsa ne hissederler kimse yol vermediğinde acaba.... BU empatiyi bile kurmaktan aciz bu insanlar... Yurt dışında herkes bu şekilde yol veriyor ambulanslara... Oralarda insan hayatı daha değerli... Bizim nüfus kalabalık ya azaltmaya çalışıyorlar galiba :[

es dedi ki...

Guzel bir not olmuş.
Bu arada ben de acayip uyuz oluyorum o asalaklara,

Handan dedi ki...

Çok haklısın Filizcim :)