08 Haziran 2007

Sigarayı nasıl bıraktım ?

Sigarayı bıraktım ben.. Hem de tam 5 yıl 2 ay 9 gün once.. Hem de tam 10 yıl boyunca aktif bir sigara içicisi olduktan sonra.. O.nunla evlenme kararı verdirdikten ikimiz birlikte bu illetten kurtulmaya karar verdik ve beraberce bıraktık. 2002 Şubat ayı sonlarıydı sanırım 1 Nisan 2002 de sigarayı bırakıyoruz dedik ve bıraktık.. İtiraf ediyorum benim için çok zor oldu ve O olmasa bırakamazdım. İlk hafta yaşadıklarımı hatırlıyorumda tam bir kabus gibiydi.. Gün içinde olur olmaz herşeye ağladım o hafta boyunca.. O.ndan destek aldım hep.. Hem beni hem kendini motive etti. Söz yüzüklerimizin takılmasına tam 1 hafta vardı. Çok yoğun günlerdi aslında. 3-4 gün sonraydı sanırım mesaj attım, sigarayı bırakmak için uygun bir zaman seçmedik sanırım gibisinden birşeyler yazdım. Sonra cevap geldi : “Sana olan güvenimi zedeleme lütfen” diye.. Ve işte ben sigarayı asıl o anda bıraktım.

O günden beri hiç sigara içmedim. Oysaki tam 10 yıl boyunca aktif olarak sigara içmiştim. Son 4-5 yılında ise günde 1 paket içiyordum. Ama artık tiksinmeye başlamıştım.. Elimdeki, ağzımdaki kokusundan, pisliğinden..

Şimdi canım istemiyor mu peki? Elbette istiyor. Çok üzülünce, son sevinince, yemekten sonra ya da içki masasında… Çok çekiyor canım. Rüyalarımda defalarca sigara içtim ve içim yandı sonra pişmanlıktan.. Hep ben şimdi O.na ne derim diyerek uyandım uykularımdan..

Ama yine de kabul etmek lazım ki abartmadığınız sürece sigara içmek çok keyifli bir aktivite.. Hele de Marlboro Light paketini ilk açtığınızdaki o muhteşem şarap kokusu.. Ama abartmayacaksınız, hergün içmek gibi bir hataya düşmeyecekseniz eğer. Yoksa sonu felaket..

2005 yılında Radikal gazetesinde köşe yazarlarından Sevgili Nur Çintay, gittiği bir İtalya seyahatinde kapalı ortamlarda siara içilmesi yasak olduğu için içenlerin nasıl da zavallı (!) bir duruma düşürüldüklerini anlatmıştı. Ben de peki biz ne olacağız gibisinden bir güzel mail döşenmiştim kendisine.. O da ertesi gün yayınlamıştı maili aynen.. Buradan Nur Çintay’ın yazısına, şuradan ise benim cevabıma ulaşabilirsiniz.

5 yorum:

Bir Derin Masalı dedi ki...

Filiz ciğim öncelikle karalılığın(ız)dan dolayı tebrik ediyorum. Yazdıklarına da katılıyorum. Ben de 8 yıl içtim ve bıraktım. Zaten günde 3 tane içerdim. Her yemekten sonra... Bazen 1 hafta içmezdim bazen 6 ay...Çok bağımlı değildim yani, sadece keyif için...Ben içtiğim zamanlarda bile sigara dumanından rahatsız oluyordum ki içmeyenler ne yapsın? Bence de kapalı mekanlarda tamamen yasaklanmalı. Yada sigara içenlere özel mekanlar yapılmalı. Eminim bir çözümü vardır. Biz şimdi eşim (hayatında hiç sigara içmemiş), kızım ve ben bir kafeye, pastaneye,restauranta gitmek istesek gidemiyoruz. Özellikle kızımızla hiç gidemiyoruz. Sürekli yer seçiyoruz. En çok da kızımız için. Bu arada en gıcık olduğum felsefe sigara içen anne babaların ben içiyorum ama sen alışma nutuklarından oluşur. Ben kızıma sigara içmemelisin diyorsam önce ben içmemeliyim öyle değil mi? Öpüyorum seni...Kendine iyi bak :))

gezicini dedi ki...

çok iyi olmuş, kendine iyilik yapmışın. aman içmeyelim, içirmeyelim!
sevgiler
gorki

es dedi ki...

sevgili filiz,
Nur cintayın yazısından daha guzel yazdıgını itiraf etmeliyim. Ben bunu buraya yazdım sanıyordum, baktım yorumlarda yok bir daha yazayım dedim :)
Ben de bir tez donemimde icmistim , yine oyle bir donemdeyim ama tutuyorum kendimi :)

EYH dedi ki...

Senin 1 hikayen var sigarayı bırakmak üzerine, halbu ki ben sana en az 3-5 hikaye anlatabilirim. Hepsinin de sonu şöyle bitiyor; '...sonra sırf keyif için Captain Black içtim haftada bir falan. Sonra baktım hergün bir tane içiyorum. O da ne günde 3 Captain Black olmuş. E bari ben Marlboro'ya döneyim, ne de olsa daha hafif'
Azmini, iradeni ve istikrarını takdir ediyorum.
Darısı başıma...

Unknown dedi ki...

sizi tebrik ediyorum her ne kadar sizler gibi kendi kendime değilde elektronik sigara ile bırakmış olsam da ...sonuç aynı bir bağımlılıktan kurtulup yenilenmek.