10 Aralık 2007

Beslenme sorunsalı


Son zamanlarda beslenme tarzım sadece ve sadece vicdan azabı yoluyla gıda alma şekline dönüştü.. Hamile bayanların günde 1200 ml. Kalsiyum almaları gerekliliği nedeniyle yediğim içtiğim her şey vicdani boyutlarda artık.

Şöyle ki, gün içinde tükettiğim / tüketmem gereken gıda maddelerini alt alta yazınca şöyle kallavi bir liste çıkıyor ortaya :

* En az 2,5 litre su (Malum hamileler için su içmek çok hayati)

* 0,5 litre süt (Günlük kalori ihtiyacının yarısını karşılıyor ancak.. Üstelik ben sütten nefret ederim, hala içerken midem altüst oluyor.)

* Sabah kahvaltıda 4 zeytin, 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 2 dilim kepekli ekmek, 1 kupa açık çay ya da 1 kupa Lipton Erik-tarçın çayı. (Beyaz peynir, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı)

* Kuşluk vakti 1 porsiyon mevya (Vitamin de almak lazım)

* Öğle yemeğinde 1 kase çorba, 1 tabak sebze yemeği ya da 1 porsiyon et/balık (şu ara tavuk yiyemiyorum), bol salata, 2 dilim kepekli ekmek, 1 kutu ayran (Ayran yine günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı)

* Akşam üzeri öğünü 1 : 1 kase yoğurt ya da 1 büyük ayran (günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı)

* Akşam üzeri öğünü 2 : 1 porsiyon meyva (Vitamin desteğine devam)

* Akşam yemeği : 1 kase çorba, 1 tabak sebze yemeği ya da 1 porsiyon et/balık (şu ara tavuk yiyemiyorum), bol salata, 1 kase yoğurt. (Ama genelde akşam yemekleri sadece ana yemek yiyorum çünkü gün içinde yediklerim nedeniyle hiç acıkmıyorum, daha çok bir görev gibi yiyorum. Bir de haftada 2 akşam balık, 1 akşam kırmızı et, kalan günlerde de sebze yapmaya özen gösteriyorum.)

* Akşam yemeğinden sonra : 1 porsiyon mevya (Genelde yiyemiyorum, canım istemiyor)

Tabi bu öğünler bir önceki gün düzgün beslenmişsem böyle oluyorlar. Mesela bir önceki gün diyelim ki akşamüzeri ya da akşam yemeğinde ayran ya da yoğurt tüketmedim.. Hemen ertesi günü salatanın üzerine birkaç parça beyaz peynir olarak geri dönüyor bu bana.. Mesela cumartesi-Pazar günleri süt içmediğim için şu an yoğurt-ayran kürü yapıyorum resmen. Öğle yemeğinde orman kebabı yerine peynir tabağı aldım, yanında bir de büyük bardakla ayran içtim. Yemekten dönerken de yanıma 1 ayran daha ve 1 kase kadar da yoğurtlu semizotu salatası aldım ki, öğleden sonra mevya yerine bunları yiyeceğim. Tabi daha içmem gereken sütün de yarısını içtim.. O da dikiliyor başımda “iç beni iç beni” diye.. Ha bu arada bu süt, yoğurt vs.. mümkün olduğunca %0 yağlı ürünler.. Kesinlikle lezzetsizler yani..

Sonuçta biliyorum ki bebeğim kalsiyum ihtiyacını benden karşılıyor ve bu yediklerim onun benden aldıklarını yerine koyma çabası.. Ama su içmek, mevya-sebze-et-balık tüketmek de onun için çok önemli..

İşin içinden çıkamıyorum yani.. Ye ye bitmiyor listedekiler, ben ki bilen bilir, oburumdur, yıllardır kilo sorunumla uğraşırım, hatta son diyetisyen olayında 15 kg. verdim, çok yemek yemekten şikayet edeceğim aklıma bile gelmezdi..

Tabi eskiden canımın istediği şeyler genelde hamur işi ve tatlı olurdu.. Şimdiki favori kaçamaklarım ise turşu suyu içmek, acılı ketçabı makarnaya boca etmek, salataların bol limonlu suyunu kafaya dikmek gibi sadece acı ve ekşi şeyler tüketmek şeklinde oluyor..

Aslında canım gün içinde yediklerimin çoğunu istemiyor. Ama yemem lazım deyip, sürekli beslenme moduna giriyorum.. Üstelik bu hiç de zevkli değil..

Ben mi çok abartıyorum, yoksa bu iş hep böyle mi yapılır bilemiyorum.. Çocuğu olmuş arkadaşlar yorumlarında fikirlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.




6 yorum:

gezicini dedi ki...

ben de genelde yiyemediklerim için sorumluluk diyorum. ama bu kadar kalsiyumu alma ihtimalimiz o kadar az ki. en azından günlük olarak süt/yoğurt/beyaz peynir almaya dikkat ediyorum, ama ne kadar yetiyor, bilmiyorum. bunları her gün yesem, ben acayip kilo alırım, sonra nasıl veririm bilmem. evet, tecrübeli annelere veya uzmanlara sormak lazım, nasıl oluyor bu iş?
sevgiler
gorki

Filiz Morkoç dedi ki...

Evet bir de kilo sorunu var ama ben zaten bu dediklerimin hepsini yiyemiyorum ve hamileliğimin başından beri -2+4 şeklinde toplamda 2 kg.aldım. Son iki haftadır da 1 kg daha aldım sanırım. Doktorum çok memnun tabi, zaten kilolu bir hatun olduğumdan ilk randevuda uzun uzun anlatıp, dikkat etmem gerektiğini söylemilşti bu konuda.. Neyse içim rahat hiç olmazsa kilo konusunda....

Adsız dedi ki...

Filiz ciğim ben hamileyken aynı senin gibi canım hiç istemezdi. Çok iştahsızdım. Hamileliğim Hep bahara ve yaza denk geldiği için neredeyse bütün hamileliğim boyunca meyveyle beslendim diyebilirim. Yani sen düzgün beslenmesende bebek senin depondakileri tüketiyor kısacası. Bunun için sen bebeğin için değil kendin için vicdan azabı duymalısın aslında. Sebze aşığı olan ben sebze bile yemiyordum, hiç süt içmedim sadece bol su içtim. O kadar iştahsızdım ki aç olduğum aklıma bile gelmiyordu. DOktorumla bunları paylaştığımda aslında sadece 9 ay boyunca doğru beslenmenin tek başına çok da bir anlamı olmadığını, önemli olanın hamileliğe kadar insanın vücuduna doğru yatırım yapması olduğunu söyledi ki bu benimde kesinlikle katıldığım birşeydi.

Sen senelerce doğru düzgün beslenme, uykuna, sporuna, sağlığına dikkat etme 9 ay boyunca süper dikkat et ! Olur mu hiç. Zaten ne oluyorsa vücuttaki depolardan alınıyor. Sadece senden gidiyor işte tek sorun bu. Bebeğe birşey olmaz o yüzden vicdan azabı çekme. Yemek için kendini zorlama. Eğer beslenme listelerine takarsan ben nasıl başarıcam diye kafayı yiyip hiç yememe yoluna gidiyorsun.

İlginç olan şu ki zaten vücudun sana ihtiyacı olan şeyi söylüyor. Senin de canın onu istiyor.

Şu anki kilo durumuna güvenme. Çünkü ben 8. aya kadar sadece 9 kg. almıştım. Son 2 ay 6 kilo aldım. Hİçbirşey yemememe rağmen... Son 2 ay en çok kilo alınan dönemdir.

Umarım biraz yayarım dokunmuştur. İhtiyacın olan herşey için yanındayım. Öpüyorum o minimininacık oğluşunu, tabi seni de...

Filiz Morkoç dedi ki...

Haklısın Handecim, hamilelikten önce ve hatta hayatımız boyunca da kendimize yatırım yapmalıyız bu konuda.. Biz evlendikten kısa bir süre sonra eşimin kolestrolü yüksek çıkınca, hemen kendimize çeki düzen verdik bu konularda.. Çevremde gördüğüm hemen herkesten daha düzenli besleniriz, düzenli kolestrol vs. kan tahlillerimizi yaptırırız, kızartma, kırmızı et, hamurişi çok nadir tüketiriz. Biz ailecek sebzeci ve meyveciyiz, fırsat buldukça sporumuzu aksatmayız.. Yani bu konuda içim rahat..

Kilo konusunda da haklısın, çok dikkat ediyorum..

Sağol yorumun için, öpüyorum bend e sizi..

Bocuruk dedi ki...

Sevgili Filiz,
Güzel Prensesim' e bıraktığın yorumdan buldum sayfanı. Benim iki kızım var Allah bağışlarsa. Sevgili Hande uzun uzun yazmış. Ona tümüyle katılıyorum. Kesinlikle vicdan azabı çekme ve kendini zorlama. Bebek gereken herşeyi alır merak etme. Sadece süte dikkat et. Zaten düzenli beslenen birisin anladığım kadarıyla. Ama kendini listelerle kalıplara sokmana inan gerek yok.
Bebeğini sağlıkla al kucağına inşaallah:)
Sevgilerimle...

Filiz Morkoç dedi ki...

Bocuruk'cum, adın Elvan Değil mi?

Elvancım sağol, zaten kendimi zorlarsam midem bulanıyor.. O yüzden olayı akışına bırakıyorum biraz da.. İyi dileklerin için teşekkürler..