23 Mayıs 2008

1 aylık havadisler...

Emre paşamız bugün itibariyle tam olarak 36 günlük oldu çok şükür.. 1. ayımızı doldurduk yani.. İlk aylık doktor kontrolümüze de gittik, sonuçlara sevindik.. Doğduktan sonra 2.500 gr. a kadar inmiş olan oğluşum tam 3.610 gr. olmuş.. Yani 1 ayda 1100 gr. civarında kilo alıp, boyu da 4,5 cm uzadığından, herşey yolunda.. Süt emzirme krizlerimiz nedeniyle zaman zaman aklıma gelen "acaba sütüm yetmiyormu?" düşüncesinden de bu sayede doktor ağzıyla kurtuldum sonunda.. Bebekler ayda 600-1000 gr. alırlarmış, Emre 1100 gr. aldı ya değmeyin keyfime.. Allaha şükürler olsun..

Gerçi halen göğüslerimdeki sorunlarım çözülmedi, özellikle gazlı olduğu anlarda gözlerimden yaşlar gelerek emzirsem de oğlumu, doyuyor ya, büyüyor ya, bu bana yeter de artar bile..

Göğüslerim için ilgilenenler olursa Lansinoh hiç işe yaramadı ve ilk kullandığım gün, silmeye gerek yoktur uyarılarına kanıp, öylece verdim göğsümü Emreye ve almadı.. Almadığı gibi o göğsümü 2 gün almayı reddetti, göğsümde süt birikti, yumrular oluştu, ateşim 38,7 ye fırladı, titreme krizlerine girdim.. Sonunda sağıp yumuşatarak ve inatla verdim yeniden..

Şimdi her emzirmeden sonra Evicap 400 E vitamini kapsüllerini iğle ile delip, sürüyorum.. O da yoksa (bugünlerde piyasada az bulunuyor sanırım) saf zeytinyağı sürüyorum.. Başka h,çbirşey fayda etmiyor.. Gerçi halen dediğim gibi acıdan ağlayarak emzirdiğimde oluyor ama 2 ayda geçer diyorlar.. Kaldı 25 gün :-( Bu emzirme olayından benim anladığım şu ki, yılmadan bıkmadan, inatla emzirmek lazım.. Azıcık direnciniz kaybolursa vay halinize.. Günde 3 litre su içip, inatla emziriyorum.. Allah herkesin yardımcısı olsun ama gerçekten çok zormuş bu günler.. Loğusalık depresyonunun başlıca seebi bu herhalde.. Ben çok ağır geçirdim diyebilirim..

Bir de gazlı zamanlarında nazlı nazlı kaşlarını kaldırıp, ağzını büzüp, "hııııııa" diye bir serzenişi varki oğlumun, ancak tatlı tatlı konuşursam sakinleşiyor, canımdan can kopuyor sanki.. Gaz ilacımızı bugün değiştirdik. Bugüne kadar Metsil damla işe yarıyordu ama artık büyüdüğünden artık ihtiyacımızı karşılamazmış, o nedenle Nurse Harvey's adlı bitkisel şuruba geçtik.. Çok gazlıyız çok.. Allah yardımcımız olsun..

Şimdilik bizden haberler bu kadar. Maşallahlarınızı eksik etmeyin lütfen üzerimizden.. Emziren herkesinde sütü bol olsun:-)

11 yorum:

Ebruli dedi ki...

Maaşallah bebişin büyümüş.Çok tatlı olmuş bir ayda...
Sana da kolay gelsin, umarım herşey yolunda gider, zorluk çekmezsin...

Adsız dedi ki...

Sayın Filiz Hanım garmastan krem ve anne sütü ile gögüs ucunun silinmesi öneriliyor.Kolaylıklar dilerim.Acaba bebek için hazırlanan çikolata ve malzemeleri nerden temin edebilirim?

etki alanı dedi ki...

Ah! Filiz Ah!
Sen de benim gibi olmuşsun...İlk doğumumu hatırlattın bana..Kızım emiyordu ama,etrafımdakiler süt olsun diye,durmadan yok meyve suyu iyi gelir iç,yok baklava süt yapar ye,yok şu ,yok bu derken o sabah uyandığımda önümü göremiyordum..Yediklerim o kadar yaramış ki,göğüslerim şişmiş ve bırak sadece kızımı,o an hastanede kaç çocuk doğduysa hepsine yetecek kadar dolmuştu..Şimdi çok gülüyorum o halime ama,tıpkı Nigar Ulumemeler gibi olmuştum.(Eski Türk sanat Müziği sanatçısı Nigar uluerer vardı,göğüslerinin büyüklüğü ile meşhurdu,böyle denirdi ona).Ama o kadar kötü beze olmuştu ki,hemşireler,dayanabildiğim sıcaklıkta suya bez batırıp,kompres yaparak açabildiler..Çektiğim acıyı hiç söylemeyeyim bile..Doğum sancısını ikiye katladı...

maşallahlık çocuğunun gazını gidermen için,sıcak rezeneli çaydan içmelisin.Bir de göğüslerine varsa sıcak su torbası koy ya da ütülenmiş sıcak havlu kapatmanı öğütleyeilirim..Gazı yapan soğuktur ve gazlı yiyecek ve içeceklerdir.Mesela süt içeceksen laktozsuz olanından iç..Hangi su olursa olsun kaynatmadan içme..Portakal suyu içiyorsan ya şeker koy içine ya da sıcak su ekle...
Biraz ızdıraplı bir süreçtesin,ama yediklerinle alakalıdır bu gaz..Ve çocuğu kimseye öptürme,nefesin yarattığı rüzgar çocukta üşütmeye yol açar,dolayısı ile gaz yapar..Zaten kimse öpmesin,yasakla..Kimde ne mikrop var bilinmez...Ben yeni doğmuş çocuk ziyaretine gittiğimde,beşiğinden bir adım geriden bakarım...Dışarıdan geliyorum çünkü,steril ana karnından yeni çıkmış çocuğa değil dokunmak,sesimi duyacak kadar bile yaklaşmam..
Bu yüzden dikkat diyorum!
Bunlar benim tecrübelerim..Naçizane ileteyim dedim..Ukalalık değil tamam mı canım..Biraz da güldüreyim dedim..Nigar Ulumemeler!
Miniciğini öpüyorum ve seni kucaklıyorum...
Sağlıklı günler..

Handan dedi ki...

Filizcim benim göğsüm sütüm de olmadığı için sürekli emzirmekten kanıyordu. Kabuk bağlamıştı artık. Ne sürdüysem olmadı. En sonunda plastik emzirme başlığını keşfettim ve 15 günde bütün yaralarım iyileşti. Bence sen de bir dene. Uçları çok kocaman gibi gözükseler de bebekler rahatlıkla alabiliyorlar. Göğsünle bebeğin ağzı arasında koruma görevi yaptığı için yaralar hemen iyileşiyor.

gezicini dedi ki...

canım benim hayırlı olsun.aşı konusunda sormuşun bana. biz hastanede topuktankan vermiştik. daha sonra iki aylık olunca verem ve karma aşıyı sağlık ocağında yaptırdık. sağlık ocakları zorunlu aşıları ücretsiz olarak yapıyor. biz ekstra olarak rota virüs aşısını da yaptırdık hastanede.
kolay ve güzel günler seninle olsun.
sevgiler
gorki

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Kırk bin kerre MAŞALLAHHHHHH

Adsız dedi ki...

Canim.. Allah yardimcin olsun..
butun acilarini hafifletip keyfini cikaracagin gunler yakinda merak etme..
Seni cok ozledim.
Safiye....

Unknown dedi ki...

Sevgili Filiz :)

Yeniden haberlerini almak ne güzel! Hem de çok güzel haberler. Oğluşunun kilo almasına çok sevindim. Darısı bizimkinin başına! Ben de şu an kilo alma konusuyla kafayı sıyırmış durumdayım. 50 farklı ekolün tavsiyesi etkisinde türlü çeşit rutinle emzirmeye çalışıp oğlumun kilo kaybetmesini izledim şu geçen 11 gündür. Neyse ki sonunda aklımın alacağı şekliyle anlatan bir doktor bulduk; emziriyorum ve bekliyorum; hiç değilse doğduğu anki kiloya ulaşabilecek mi diye. Yoksa sonsuza kadar böyle hamster kadar kalacak gibi geliyor :)

Gaz konusunda hissettiklerini de çok iyi anlıyorum. O türlü çeşit emzirme tekniklerini denerken, her bir memeyi 1'er saat emen oğlum, doğal olarak bol bol hava yutup o yuttuklarını bünyeden gürültüyle koyverene kadar mahalleyi ayağa dikiyordu geceleri. Şimdi öğrendim ki bebişler çekebilecekleri sütün %95'ini zaten ilk 5 dakikada çekiyorlarmış. Hadi keyif için 10 dakika diyelim. Ondan sonrası bol bol hava ve gaz demekmiş. Sayacı 1,5 saate kurup kurup emziriyorum ben de. Bu rutin ve mucizevi Purelan sayesinde oğluş, memeler ve ben rahat ettik (önem sırasıyla).

Ve fakat doğum sonrası depresyona, doğum sonrası eve gelip de senelerin aile ferdi kedisine "pist! git ordan" diyen kucağı bebekli manyak kadına henüz bir derman bulamadık! :)))

Seni ve oğluşunu tekrar tekrar tebrik ederim :) Sık sık haber almak ümidiyle...

Müberra dedi ki...

canm benim yaa çok özledim seni.. çok şeker olmuş yaaa kime benziyoo filiz? biraz daha büyüsün yemeye gelicem onu.. sevgiler ve öpücükler size..
Müberra.

es dedi ki...

amanın.. ne cabuk buyumus bu.. 6 aydır yokum bloglarda.. aklıma geldi de bebegi oldu mu acaba diye bir bakayım demistim:) cok tatlıymış oğlusun..opuyorum ikinizide..

eserel-angeloftheday

Ebruli dedi ki...

Bebeğine bakmak çok zor olsa gerek, bir ayı geçti hala bloğuna yazmıyorsun. Yardım eden falan yok mu sana?..
Özledik, gel artık...