06 Kasım 2007

Bebeğime...

Kalbinin pır pır attığını gördüğümüz şu günlerde, kurduğum binlerce hayal, yüreğimi acıtan binlerce kaygı var içimde.. Şu günler bir geçse diyorum kendi kendime, bir gelsen dünyaya, evimize, yuvamıza... Öğreteceğim binlerce şey var sana... Mesela;
.
Yapabilirsem eğer, gözyaşlarını tutmamasını öğretmek isterim sana, acı çekmeden olgunlaşamayacağını... Kıskanmamayı, arkadaşının başarısından mutlu olmayı.. Kazanmaktan mutluluk duyup içine sindirmeyi, ama aynı zamanda kaybetmeyi de bilmeyi ve bunun seni daha da güçlendireceğini öğretmek isterim sana..
Her şeyin bir sonu olduğunu öğreteyim sana, sahip olduğu bütün değerlerin bir gün keyif vermeyebileceğini. Her şeyi tüketebileceğini, tüketemeyeceği tek şeyin bilgi olduğunu dolayısıyla kitaplardan keyif almasını öğretmek istiyorum sana. Ders çalışmak istemiyorsan seni çok fazla zorlayamayacağımı bilmelisin ama okumayı sevmesin yine de… Kendi çapında bir kütüphanen olmalı, kitap kokusunu sevmelisin.

Doğaya götüreceğim seni sık sık. Çıplak ayakla ıslak çimlerde gezmenin hazzını alabilmelisin. Hayvanlardan korkmaman gerektiğini öğreteceğim. Arıların bizi sokmasından çok, nasıl bal yaptıklarını anlatacağım.. Yağmurdan sonraki toprak kokusundan keyif almanı sağlayabilirim belki de.. Soğuk kış gecesinde ateş yakmayı öğretmek istiyorum sana, kimbilir belki büyüdüğünde bir gece sevgiline bir ateş yakar ve belki binlerce yıldızın altında birbirinize sarılırsınız sımsıkı..

Şartlar çok zor olsa da yalan söylememen gerektiğini öğrenmen lazım ayrıca. Kazandığın elli liranın, piyangodan çıkan beş yüz milyondan çok daha keyifli olduğunu öğretmen lazım. Alın terine saygıyı öğrenmen gerektiği gibi. Aşk acısı çekmenin, hiç âşık olmamaktan daha güzel bir duygu olduğunu öğretmeliyim sana. Kendi doğruları üzerinden kimsenin seni yargılamasına izin vermemelisin ve başkalarını da kendi doğruların üzerinden yargılamamalısın... Kendi fikirlerine inanmanın güzelliklerini anlatacağım sana ve hayatı sorgulamayı... Yapabildiğimce...
.
Bilginin en büyük güç olduğunu öğretmek istiyorum sana. Yapabilirsen bunu en büyük fiyata satmasını, ama kalbini ve ruhunu kendine saklaman gerektiğini öğretmeliyim sana. Haklı olduğun konuda sonuna kadar diretmeli ve haklıyken dik durmalısın herkese ve herşeye inat. Günün birinde yaptıkların değil, yapmadıkların için pişmanlık duyabilirsin ancak.

Basit yaşaman gerekiyor, çay içmekten keyif almalı, yalnız kalabilmeyi de bilmelisin.. ‘İstemiyorum’, ‘hayır’ demeyi öğreteceğim sana, istediğinde ise ‘istiyorum’ , sevdiğinde ‘seni seviyorum’ diyebilmelisin çünkü.

Bir kot pantolon ve tişörtle üniversiteyi bitirmeyi öğretmek istiyorum sana. Temiz kokmasını... Sorgusuz sevmeyi... El yazısı ile notlar yazmayı... Lafı dolandırmamayı...

Sevdiklerinin hiçbir zaman çantada keklik olmadığını, dostluğa yatırım yapman gerektiğini, kıymetini bilmeyenlerden uzaklaşılması gerektiğini de öğrenmen gerek . Umarım tıpkı baban gibi müzik ve resim konusunda doğuştan yetenekli olursun, sporla barışık yaşarsın…

Dünya işleri hiçbir zaman bitmez, en yoğun zamanda bile kendine vakit ayırmalısın...

Ama en çok da kendini sevmelisin... Sen kendini sevmezsen kimse seni sevmez, sen kendine saygı duyup değer vermezsen, kimseden bekleyemezsin bunları…Hayattaki en önemli varlığın “sen” olduğunu öğreteceğim sana birtanem...

Şimdi bekleme vaktidir ve ümit ediyorum ki, ılık bir ilkbahar sabahında herşey yeniden başlayacak… Bir insanı daha sevmekle başlayacak herşey...
.
Hamiş : Bu yazının bazı bölümlerini bloglardan birinde görmüş ve almışım. Sonrasında kendime göre değiiklikler ve ekler yaptım tabi.. Şimdi kimdi hiç hatırlamıyorum.. Eğer blog sahibi bunları okursa ve beni uyarırsa memnun olurum.

8 yorum:

kedi dedi ki...

Ben değildim:)

Çok duygulu bir yazı hem:) hem:(

Adsız dedi ki...

Filiz ciğim o kadar güzel yzmışsın ki... Çok duygulandım. bebeğine sağsalim kavuşman en büyük temennim. Tüm bunları öğreteceğine dairse hiç kuşkum yok... Öpüyorum sizi...

Not : Bu arada cinsiyeti belli mi?

Filiz Morkoç dedi ki...

Teşekkürler arkadaşlar..
Handecim, cinsiyetimiz belli değil, 17 kasımda kontrol var, 4 gözle bekliyoruz şahsiyetin kendini göstermesini:-)

Esra dedi ki...

Hayirlisiyla kucagina al insallah. Ogreticek, ogrenilecek o kadar cok sey var ki anne olarak. Saymakla bitmez... Herseyden onemlisi ise, sevmek... cok haklisin!
Sevgiler
Esra

buyulubahce dedi ki...

Filizcim, bloguma bıraktığın yorum için çok teşekkürler. Bebeğimin aşkı sayesinde öyle bir blog yazabildim. Ne çok ortak yönümüz var biliyor musun? Aynı sektörde çalışıyoruz, aynı doktora gidiyoruz ama bunların dışında benim de ilkgöz ağrım bir yeğenim var. Benim de kayınpederim bir köy enstitüsü hayranı, hatta amcası köy enstitüsü mezunu. Biz de eşimle 6. yılımızda bebek sahibi olduk. Blogunun tamamını henüz okuyamadım ama eminim daha vardır.
Sana bu güzel serüvende kolaylıklar ve de mutluluklar diliyorum. Paylaşmak ya da sormak istediğin birşey olursa memnuniyetle yardımcı olmaya çalışırım.
Sevgiler,
Özlem ve Poyrazcık

Filiz Morkoç dedi ki...

İyi dilekler için teşekkürler Esracım, evet öğrenecek ve öğretecek çokkk şey var...

Özlem, hakkaten şaşırılacak kadar çok ortak yönümüz var.. ne güzel, senin sitene rastladığıma da çok memnun oldum..

Ve evet ben abap geliştirmeleri yapıyorum..
sevgiler.

etki alanı dedi ki...

Kalbin hep pır pır atacak!

Yapabildiysem eğer;
Acı çekerek gözyaşını saklamayı öğrendiler.Birbirimizin omuzunda ağladık.
Kıskanmıyorlar,kendi başarılarıyla,arkadaşlarının gerisinde kalmayacak kadar azimli oldular.Kendi önündeki arkadaşını alkışlamayı biliyorlar.
Mütevazı olduklarını düşünüyorum(Fırat'ın biraz daha pişmesi lazım)
İster istemez,herşeyin bir sonu olduğunu çok genç yaşta öğrendiler.Mutlu Hem mutlu olmayı,hem de yıkılmanın karşısında olgun davranmayı öğrendiler.
Kitap konusunda,gelinmesi gereken noktada destekliyorum seni.Ancak ders çalışma konusunda geleceğe dönük yatırımlar yapma bence...O zaman gelince beni hatırlarsın.Hoşgörünün olmadığı bir konu..
Doğa konusu,biraz şartlara bağlı.Kendim doğayla içiçe büyüdüm.Ama çocuklarım....
Alınterine saygıyı öğrettiğim düşünüyorum.Senin de yapabileceğine değil,yapacağına eminim.
Keşke,herşey plana programa göre gitse...
Çok güzel düşünceler içerisindesin.En güzeli hayata olumlu bakman..Yarı yarıya hallettin demektir.
Sevinçlere,yorgunluklara,meraklara,gurur duymaya.kısaca"ekşın"a hazır ol!
Hayatın asıl bundan sonra başladığını şimdiden anladığını düşünüyorum.
Seni yormayan bir çocuk dünyaya getirmeni ve benim gibi mutlu bir anne olmanı diliyorum.
Tütü

Müberra dedi ki...

canım benim eminim ki bebişinde senin gibi olacak.senin gibi işte..sevgi dolu işte,yaşam dolu..ve ümitli ve cesur..ve ve ve....annesi sen olunca doğacak bir bebeği sevmemek,dört gözle gelişini beklememek mümkün mü?bebek kokusu yaaaa..ve annelik sana çok yakışacak.biliyorsun ki düşüncem herkesin anne olamayacağı yönünde.
tüm temmennilerinin gerçekleşeceğine inanıyorum canım arkadaşım..
sevgilerrr..